Wat is EPDM?

Wat is Aquagard EPDM?
EPDM is de afkorting van "Ethyleen – Propyleen – Dieen Monomeer" en slaat op een groep van synthetische rubbers of elastomeren, bekomen door de polymerisatie van etheen (=ethyleen), propeen (=propyleen), en een dieen, dit is een onverzadigde koolwaterstof met twee dubbele bindingen. Aquagard EPDM is dus een terpolymeer, d.i. een polymeer bekomen uit drie monomeren.
Na de polymerisatie verkrijgt men een thermoplastische polymeer en blijft er één van de twee dubbele bindingen van het dieenmonomeer intact. Dat laat toe om het polymeer ook te vulkaniseren, waarbij er zwavelbruggen tussen de polymeermoleculen gevormd worden. Gemengd met roet en andere vulstoffen verkrijgt men dan een rubber, dat een aantal aantrekkelijke eigenschappen vertoont, zoals:

Een zeer hoge elasticiteit (tot maximaal 500%), en dit over een groot temperatuursbereik van -50°C tot +130°C.
Een goede bestendigheid tegen vele basen, zuren (waaronder vetzuren), bitumen, tegen ozon en UV-stralen.
Een lange levensduur tot 80 jaar* met een schriftelijke Aquagard garantietermijn van 30 jaar!

Waarom Aquagard EPDM?
Aquagard EPDM is een synthetisch rubber en bevat geen chloor, weekmakers, halogenen en plasticiden, heeft een zeer hoge resistentie tegen Ozon en UV-straling waardoor een zeer lange levensduur kan worden bereikt van 80 jaar*. Andere producten waaronder PVC en bitumen zijn veel meer verouderingsgevoelig.

*Het Duitse kunststofcentrum SKZ uit Würzburg heeft een onderzoek gedaan naar de levensduur van elastomeer EPDM dakrubber. De resultaten van de studie wijzen op een theoretische levensduur van de geteste elastomeer EPDM dakbedekkingen van 80 jaar.